SI
080 88 09 080 88 09

Velenje – zeleno in sončno mesto s čudovito Velenjsko plažo

6. 4. 2016
Velenje je mlado in sodobno mesto, v katerem se prepletajo zgodbe preteklosti in poti sedanjosti. S ponosom ohranjamo rudarsko tradicijo, hkrati pa sledimo novim trendom in skrbimo, da v Velenju prav vsakdo lahko počne kaj zanimivega. 

Velenje je mesto, ki je zraslo na črnem zlatu. Izkopavanje premoga je povzročilo ugrezanje in nastanek treh velikih jezer, ki danes omogočajo številne športne aktivnosti. 

Ob največjem – Velenjskem in najstarejšem – Škalskem jezeru sta urejeni krožna kolesarska in sprehajalna tematska pot. Tod mimo poteka tudi Pozojeva grajska pot, ki vas popelje do štirih gradov v okolici mesta – Velenjski, Šalek, Ekenštajn in Turn. Pot lahko v celoti prehodite in v pretežnem delu tudi prekolesarite.

Na Velenjskem jezeru in v okolici je tudi sicer možnosti za preživljanje prostega časa nešteto: od kopanja, jadranja, SUP-anja, surfanja, kampiranja, iskanja geo-zakladov (angl. geocaching), igranja nogometa, odbojke na mivki, mini golfa, košarke, tenisa, jezdenja, vadbe golfa, najema piknik prostora, vožnje s pletno, poležavanja na urejeni Velenjski plaži, kjer je na voljo tudi 55 ležalnikov za brezplačno uporabo. 

V družbi lokalnega turističnega vodnika se lahko odpravite na 2-urno raziskovanje zgodovine Šaleške doline kar na SUPu. Na prav poseben način lahko tako spoznate lokalne legende, poiščete jezerskega zmaja Pozoja in prisluhnete šepetom potopljenih vasi v jezeru. 

V času poletnih počitnic se lahko udeležite tudi jutranje joge kar na SUPih sredi Velenjskega jezera. Takrat je na voljo tudi vodni park s trampolinom, odbojnimi blazinami, ravnotežnimi ovirami in plezalno steno. Za obisk vodnega parka ne zaračunavamo vstopnine, reševalec iz vode pa skrbi za večjo varnost vseh obiskovalcev. Mestna občina Velenje bo tudi letos izvajala monitoring Velenjskega jezera za namen kopanja. Rezultate bomo objavljali na spletni strani Mestne občine Velenje in na Velenjski plaži. V preteklih letih je bila jezerska voda vedno primerna za kopanje.

Ob Velenjskem jezeru potekajo tudi številne prireditve in festivali. Poleti tu poteka največje pustolovsko tekmovanje v Sloveniji – Adventure race Slovenia, v septembru pa iz toplih krajev na obisk prispe navihana deklica s pisanimi nogavicami in oranžnimi kitkami. Pika Nogavička za teden dni postane »ta glavna« v mestu in skupaj s svojimi prijatelji za otroke pripravi pester enotedenski program dogajanj. 

Letos bomo poletje začeli z zanimivim vseslovenskim tekmovanjem Legionar, kjer bodo udeleženci tekmovanja na 7 km razgibani poti okoli jezera premagovali več kot 20 najrazličnejših ovir.

Informacije o dogajanju na Velenjski plaži lahko spremljate na spletni strani http://www.jezera-velenja.si. Vabimo pa tudi k ogledu spletne strani Mestne občine Velenje www.velenje.si in spletne strani Turistično-informacijskega centra Velenje http://www.velenje-tourism.si. Obiščite še Facebook strani Mestne občine Velenje, Discover Velenje in Jezera Velenje.

Prijazno vabljeni! Velenje vabi!