SI
080 88 09 080 88 09

Dobrodošli na novi spletni strani »Jezera Velenja«

1. 7. 2015

Spoštovani!

Prijazno pozdravljeni na novi spletni strani »Jezera Velenja«, ki je namenjena turistični promociji velenjskih jezer z okolico in tudi neposredno projektu Mestne občine Velenje –  Razvojne priložnosti velenjskih jezer.

Na Velenjski plaži in v okolici se v poletnem času odvija precej aktivnosti. Pred vrati so počitnice, dopusti. Čas, namenjen samo nam. Čas, ki ga težko pričakujemo vse leto, zato je zelo pomembno, da dobro razmislimo, kako in kje ga bomo preživeli.

Tudi v Šaleški dolini in v Velenju je te dni zelo živahno in zanimivo za obiskovalce z različnimi okusi. Zasvojeni z aktivnim oddihom si lahko obnovijo svojo energijo na številnih pohodniških in kolesarskih poteh ob šaleških jezerih in okoliških hribih. Pravi raj za ljubitelje narave, vodnih športov, sprehajalce, ribiče so šaleška jezera, ki so nastala zaradi izkopavanja premoga. Na Velenjskem jezeru in v okolici je možnosti za preživljanje prostega časa nešteto: od kopanja, jadranja, SUP-anja, surfanja, kampiranja, igranja nogometa, odbojke na mivki, mini golfa, košarke, tenisa, jezdenja, vadbe golfa, najema piknik prostora, vožnje s pletno do vodnega mesta, poležavanja na urejeni Velenjski plaži … Še posebej zanimivo bo konec avgusta, 28. 8., ko se bo na Velenjski plaži odvilo polfinale Jadranskih iger. Navijači, vabljeni, da skupaj navijamo za ekipo Velenje!

Zanimivo za obiskovalce pa je tudi samo mesto Velenje. Sprehodijo se lahko po promenadi in prisluhnejo žuborenju reke Pake, spoznajo moderno arhitekturo, začutijo utrip poletnih prireditev na različnih prizoriščih v mestu in okolici, otrokom polepšajo dan z obiskom enega izmed zanimivih otroških igriščih, v Muzeju premogovništva Slovenije spoznajo trdo delo rudarjev in vonj črnega zlata ter se podajo na odkrivanje preteklosti na enem izmed najlepših gradov Slovenije – Velenjskem gradu, ter okoliških kulturnih hramih, kot so Vila Bianca, Hiša mineralov, Muzej usnjarstva v Šoštanju, Mayerjeva hiša, Kavčnikova domačija in Grilova domačija.  Pri nas lahko okusijo tudi odlične domače dobrote na turističnih kmetijah v Šaleški dolini ali pa v Trgovinici Domače dobrote in dan zaključijo z nočitvijo v Mladinskem hotelu ali pa izberejo enega izmed poletnih paketov: Moderno v Hotelu Paka, Retro v hotelu Razgoršek, Sproščeno v termah Topolšica (informacije: TIC Velenje, Stari trg 3, Velenje).

Pa namenimo še nekaj besed projektu Razvojne priložnosti velenjskih jezer. V Šaleški dolini so tri jezera, katerih potencial ni dovolj izkoriščen v smislu razvoja turizma ter drugih poslovnih priložnosti. Zaradi narave njihovega nastanka je še posebej pomembno, da bo nadaljnji razvoj območja dejavnosti trajnostno naravnan in da bodo okoljski, socialni ter ekonomski vidiki med sabo uravnoteženi in skrbno načrtovani. V letu 2014 je Mestna občina Velenje izdelala tudi dokument z naslovom »Programska zasnova območja velenjskega in škalskega jezera«, v okviru katerega je bila za nekatere predele ob jezerih nastavljena zasnova novih dejavnosti in za nekatere od njih tudi pridobljeno gradbeno dovoljenje. Z namenom dopolnjevanja vsebin želimo v Mestni občini Velenje k sodelovanju privabiti čim širši krog strokovnjakov ter laično javnost tako iz lokalnega okolja kot tudi širše. 

Projektne aktivnosti usmerja in odobrava strateški svet, imenovan konec leta 2014. Člani strateškega sveta so Bojan Kontič (predsednik), dr. Franc Žerdin (namestnik predsednika), Karla Sitar (projektno financiranje), mag. Milena Pečovnik (pravni vidiki), Mojca Ževart (muzejska dejavnost), Slavko Hudarin (komunikacije), mag. Marko Mavec (ekologija), mag. Drago Potočnik (rudarstvo), Urška Gaberšek (turizem), Vasja Čretnik (turistični marketing), Marko Govek (podjetniški vidiki), mag. Branka Gradišnik (prostorski vidiki), Jan Škoberne in Špela Šeliga (sekretariat in stiki s tujino), Anton Brodnik (komunalni vidiki), Marjan Klepec (šport) in Marko Pritržnik (dejavnosti mladih). Strateški svet se bo po potrebi širil z novimi člani.

V okviru projekta bomo izvajali delavnice z različnimi interesnimi skupinami, organizirali konference, pripravili več srečanj s strokovnjaki iz Slovenije ter tujine, spoznali primere dobrih praks v sosednji Avstriji in drugod, reševali težave povezane z lastništvom zemljišč … Z različnimi dejavnostmi želimo namreč v obdobju enega leta pridobiti dovolj informacij, na podlagi katerih bomo izdelali strateški dokument, s katerim bomo usmerjali nadaljnji razvoj območja in si prizadevali pridobiti investitorje za načrtovane projekte.

Mestna občina Velenje je konec maja v veliki predavalnici Visoke šole za varstvo okolja (stavba Gaudeamus, Trg mladosti 7/1, Velenje) že organizirala tudi konferenco o nadaljnjem razvoju in priložnostih velenjskih jezer. Na konferenci so sodelovali priznani strokovnjaki z ministrstev in lokalnih podjetij. Med drugim smo razpravljali tudi o strategiji razvoja turizma v Sloveniji ter o okoljskih in prostorskih vidikih velenjskih jezer. Za vsebino konference pobrskajte zavihek »Razvojne priložnosti«.

Prepričani smo, da boste na spletni strani »Jezera Velenja« našli veliko zanimivih informacij. Mi pa bomo zelo veseli tudi vaših idej, predlogov in izboljšav. Tukaj smo za vas, da svetujemo, skupaj poiščemo odgovore in rešitve. In najpomembnejše, da skupaj oblikujemo življenje v naši lokalni skupnosti.

Srečno!